Tuinhuis

Eind 2018 zijn we trotse eigenaren geworden van onze volkstuin. Op een prachtig complex net buiten de stad, een klein kwartiertje fietsen, hebben we een volledige 300 m2 buitenruimte tot onze beschikking. De tuin is relatief schaduwrijk met veel hoge bomen en struikachtige planten. De begroeiing heeft een bosachtige sfeer, met veel hosta’s, varens, maagdenpalm en mossen. In het midden van de tuin is een klein gazon waar de zon wel alle ruimte krijgt. Achterin de tuin staat een een huisje en kweekkas.

Het huidige huisje is in zeer slechte staat. We gaan het dan ook slopen en zelf een nieuw huisje terug bouwen. Momenteel zijn we het oude huisje voorzichtig af aan het breken. Voorzichtig, want we willen zoveel mogelijk materialen hergebruiken in het nieuwe huisje. Zoals altijd bij slopen kom je van alles tegen.. giga muizennesten, prachtige honingraat structuren van hoornaars, stukjes krant van paar eeuwen geleden. Het huisje is een schat aan geschiedenis van voorgaande eigenaren, maar hoe romantisch dit ook mag zijn – het lekt, is rot en doet de tuin geen eer aan!

We gaan de bestaande betonnen funderingsplaat niet uitbreiden en zijn dus gebonden aan een plattegrond maat van 4 bij 4 meter. Ook gelden er enkele bouwkundige regels vanuit de volkstuinvereniging waar we ons aan dienen te houden. Deze hebben o.a. betrekking op bouwhoogtes, raamoppervlakte en toegangen. Via een veilingwebsite hebben we al oude school kozijnen kunnen kopen (dubbel glas!) en bij een sloophandelaar hebben dubbele openslaande deuren gevonden. Het huisje zal een open leefruimte hebben met een kleine zitruimte, eettafel en mini keukentje. Boven de keuken, onder het schuine dak, zal een slaapzoldertje komen. Ook zal het huisje een kleine badkamer hebben met toilet en douche.

Voor onze plannen met de tuin kijk even hier!
Thema: architectuur, interieur, landschap, eigen projecten