Volkstuin

Eind 2018 zijn we trotse eigenaren geworden van onze volkstuin. Op een prachtig complex net buiten de stad, een klein kwartiertje fietsen, hebben we een volledige 300 m2 buitenruimte tot onze beschikking. De tuin is relatief schaduwrijk met veel hoge bomen en struikachtige planten. De begroeiing heeft een bosachtige sfeer, met veel hosta’s, varens, maagdenpalm en mossen. In het midden van de tuin is een klein gazon waar de zon wel alle ruimte krijgt. Achterin de tuin staat een een huisje en kweekkas.

Het eerst seizoen willen we de tuin niet te veel aanraken, vooral goed kijken en observeren hoe de tuin door het jaar heen veranderd. Wat voor soort grond hebben we? Welke planten komen erop? Hoe beweegt de zon over de tuin? Wat zijn de donkerste plekken? Wat de lichtste? Als we een goed beeld hebben van wat er nu allemaal in de tuin gebeurd willen we een plan maken van wat we eventueel willen veranderen.

Vast staat al wel dat we de grond rond de kas willen uitbreiden als moestuin en actiever dit deel van de tuin willen gebruiken. Er staan nu al een aantal fruitboompjes in de tuin (appel, kers, pruim), het “eten” uit eigen tuin kan dus zeker nog uitgebreid worden. Ook is mijn eerste idee om de tuin door goed te snoeien en de indeling een beetje te veranderen wat lichter te maken. De tuin is nu overwegend groen, we zouden graag wat meer bloemen willen.

Voor onze plannen met het huisje kijk even hier!

Thema: landschap, eigen projecten